Terug naar stories

Unieke dubbeltentoonstelling in Casteelken

Sven Bullaert toont vanaf 21 oktober nieuw artistiek werk doorheen de ruimtes van Casteelken in Rumbeke. Kunst, stilte, de zoektocht naar schoonheid in art & nature, het is de ‘energiebron’ die Sven drijft.

Het bijzondere aan zijn werkwijze is dat hij dit gebruikt als fundament voor ondernemen.  Met UMU, zijn derde (en naar eigen zeggen laatste) project start hij vanuit die stilte en kunst een golf van nieuwe bedrijfjes. Startups van nieuwe producten en diensten die ons kunnen helpen naar een duurzamer, spiritueler en eenvoudiger leven, want dat zijn volgens hem onze basiswaarden voor de toekomst.

Casa UMUCasa UMU

Complementaire collecties in beeld

‘The art of stillness’

Deze werken baden in een sfeer van ‘sereniteit en verstilling’. Ze zijn opgebouwd in verschillende lagen (gemiddeld 5 per werk) waarbij hij vertrekt van een aloude sfumato-schildermethode.  Deze techniek waarbij beelden in lagen worden opgebouwd en vervaagd, kennen we al van de tijd van Leonardo da Vinci, die hierin een meester was.

Bij deze stap voor stap gelaagde opbouw voegt Sven verschillende media toe, waaronder ook zijn passie voor fotografie.

‘Het finale beeld’ blijft vrij vaag omdat Sven gelooft dat er zo meer ruimte ontstaat voor persoonlijke interpretatie en inspiratie. Zo ontstaan werken die zich ‘aanbieden’ en zich niet ‘opdringen’, waardoor ze bij u, de toeschouwer zachtjes binnen vloeien, als een golfje…

‘It’s 911 time’

Overheden en organisaties bellen momenteel het noodnummer 911 om onze planeet te redden en nemen ingrijpende beslissingen. ‘Maar zijn deze beslissingen wel goed?’, vraagt Sven zich af.

‘Is het massaal inzetten op elektrische wagens wel juist? Gaat het niet zorgen voor een nog grotere kloof tussen rijk en arm met nieuwe 9/11 drama’s tot gevolg?  Misschien is een tijdloze wagen, de Porsche 911, ook wel een voorbeeld van duurzaamheid. 80% van de wagens die ooit gemaakt werden, rijden nog steeds.’

In zijn nieuwe werken brengt hij zowel een ode aan de schoonheid van de natuur, als aan de Porsche 911-klassieker.

Polarisering indijken

Om verdere polarisering te vermijden, gelooft Sven sterk in een open dialoog, waarbij kunst een creatieve rol kan spelen. Als kunstenaar-ondernemer wil hij de maatschappelijke discussie voeden.

Ook in Rumbeke gaat hij de dialoog aan. Tijdens de tentoonstelling presenteert hij een aantal stellingen waardoor de bezoekers in dialoog kunnen gaan met elkaar, of met de kunstenaar.

De tentoonstelling is vrij te bezoeken tijdens de Casteelken Rumbeke openingsuren (ma – za: 10u – 18u).

Deze tentoonstelling fungeert in de marge van de expo  ‘Design of the Times’, een coproductie van De Spil en Stad Roeselare, in samenwerking met Frac Grand Large – Hauts de France.