Terug naar stories

Fritz Hansen | Poul Kjaerholm expo


Over de designer

Poul Kjærholm (1929-1980) verwierf internationale erkenning als Deense meubelontwerper en wordt nog steeds gezien als een belangrijke vertegenwoordiger van het modernisme. Zijn ontwerpen getuigen van uitmuntend vakmanschap, heldere expressie en grote aandacht voor kwaliteit.

Kjærholm werd geboren in Noord-Denemarken en ging op jonge leeftijd aan de slag als leerling bij een meubelmaker. Nadien studeerde hij meubelontwerp aan de Koninklijke Deense Kunstacademie in Kopenhagen, waar hij later ook doceerde. Kjærholm bleef tot zijn dood in 1980 aan de kunstacademie verbonden.

PK 25™

PK25™ – Schets

Na zijn studies werd Kjærholm al snel een toonaangevende ontwerper. Met zijn bijzondere belangstelling voor staal, onderscheidde hij zich van zijn tijdgenoten, die vooral hout als hoofdmateriaal gebruikten. Zijn ontwerpen werden ontdaan van alle overbodigheden en herleid tot de essentie. Daarom werd hij soms ook de meubel-architect genoemd.

Zijn tijdloze meubels zijn vertegenwoordigd in vele internationale musea, waaronder het Museum of Modern Art in New York.

Moma – PK80™

Na zijn overlijden werd ‘The Kjærholm Collection’ toevertrouwd aan het internationaal designhuis Fritz Hansen, dat zijn collectie met de grootste zorg produceert en verdeelt.

 

Zijn designklassiekers

PK22™

De iconische PK22™ weerspiegelt alle inventiviteit van de jonge avant-gardistische ontwerper. De fauteuil is het voorbeeld van Kjærholms visie en zoektocht naar de ideale vorm en afmeting, en blijft een fundamentele designklassieker.

PK9™

De PK9-stoel is geïnspireerd op de afdruk die zijn vrouw, Hanne, achterliet in het zand. Om de optimale vorm te vinden, liet Kjaerholm zijn vrouw in kleidozen zitten en gebruikte hij de indrukken om modellen te maken. Het resultaat was de PK9 eetkamerstoel, met een schelpvorm gebaseerd op Hanne’s contouren. 

PK25™ 

De PK25™, ook bekend als de Element Chair, is het bewijs van Kjærholms verlangen om alledaagse, industriële materialen te transformeren tot bijzondere creaties. Poul Kjærholm ontwierp hem in 1952 voor zijn afstudeerproject aan de kunstacademie.

PK4™ 

PK24™ 

PK15™

We verwelkomen je graag op onze expo,
van 2 tot 30 november in Casteelken Rumbeke.

St.Petrus & Paulusstraat 2, 8800 Rumbeke. Maandag tot Zaterdag doorlopend van 10u -18u. Gesloten op zon- en feestdagen.