Terug naar stories

Castiglioni in Casteelken, op zoek naar de ziel van de grootmeester

Castiglioni, die dit jaar zijn honderdste verjaardag zou vieren, schaafde aan ieder detail én is een van die zeldzame ontwerpers die ook het belang van humor inzien in design.

If you are not curious, forget it.
Achille Castiglioni

Arco lamp voor Flos

Snoopy lamp voor Flos

Hij ontwierp doorheen zijn leven zo’n 150 objecten, waarvan er vandaag nog tientallen in productie zijn. Achille Castiglioni wordt niet voor niets de grootmeester van de Renaissance genoemd, een titel die z’n leven lang bewaard bleef.

Giovanna Castiglioni

Casteelken bracht hulde aan deze grootmeester met een overzichtstentoonstelling en nodigde Giovanna Castiglioni (dochter vàn) uit, om een inspirerende talk te geven over het leven en werk van haar vader.

Voor Giovanna was Achille meer dan een vader. Ze zag hem als een broer, een goede vriend. Hij was speels en ongehoorzaam. De kinderlijke ondeugd in Giovanna’s ogen, wanneer ze dit voor een volgeladen Casteelken vertelt, verraadt dat ze deze karaktertrekjes geërfd heeft en met zwier etaleert. Toen ze, na ongeveer een kwartier presenteren, haar achterwerk een kruk aanbond en zo de zaal doorstapte was het voor iedereen duidelijk: deze dame heeft klasse.

Tot in het hart van het publiek

Giovanna runt vandaag de Fondazione Achille Castiglioni. Een klein museum die de studio toont hoe hij was toen Achille er zijn meesterwerken bedacht. Ze ziet het als haar taak om, omringd door de objecten van haar vader, deze met zorg te conserveren.

In Casteelken voelde ze zich duidelijk in haar element tussen de vele ontwerpen van de grootmeester zelf.

Tine Neyrinck, drijvende kracht achter Casteelken: “Iedereen was vanavond een beetje familie van Achille Castiglioni. Giovanna bracht de speelse spirit van haar vader met warme overgave tot in het hart van het publiek.”

Frederik Delbart, de Designer van het Jaar 2018 die de talk bijwoonde, verwoordde het zo: “Castiglioni is één van de grote meesters waar ik naar opkijk. Met speelse details legt hij persoonlijkheid en emotie in zijn werk. Als je objecten een emotionele connectie kunnen bewerkstelligen, dan behaal je het summum van creatie. Castiglioni slaagt daar bij zoveel ontwerpen in en dat maakt hem de meester die hij is.”

Verrassing en humor centraal

Achille Castiglioni zou dit jaar 100 geworden zijn, maar zijn ontwerpen blijven hun actuele karakter behouden. Giovanna Castiglioni: “Zijn objecten zijn geen museumstukken, ze zijn bedoeld voor dagelijks gebruik. Je krijgt meteen inzicht in de functie ervan; het zijn geen ‘droge’ ontwerpen. Er zit steeds een humoristisch kantje aan zijn werk, dat tot op heden blijft verwonderen.”

Castiglioni werkte voor Italiaanse merken zoals Alessi, Zanotta en Kartell. Voor het gerenommeerde verlichtingsbedrijf Flos maakte hij ontwerpen van bij de start van het bedrijf in 1962.

Vele van zijn stukken groeiden uit tot designklassiekers. Bovendien wordt Castiglioni’s werk nog steeds herontdekt. Zo bracht het Deense Karakter recent een ontwerp van een atypisch boekenrek uit 1957 terug in productie. Wie zin heeft om het werk van Castiglioni te ontdekken en in huis te halen, vindt bij Casteelken een zorgvuldig uitgekozen aanbod in de vaste collectie.

Rampa bij Karakter

Parentesi lamp voor Flos

De Toio, een lamp die er staat

Toio, de lamp die in 1962 ontwikkeld werd door Achille en zijn broer Pier Giacomo Castiglioni is tot op vandaag één van de klassiekers in het aanbod van Flos.

De naam is een bijna kinderlijke vertaling van het Engelse woord ‘toy’. De Castiglioni’s eigenden zich de naam Toio toe en gaven ook het ontwerp een speelse uitstraling. Het werd een verrassende samenstelling van een autokoplamp, onderdelen van een vishengel en een metalen structuur. Speelgoed voor volwassenen.

Naar aanleiding van Castiglioni’s verjaardag is de Toio beschikbaar in een limited edition uitgave, in matzwart. Casteelken is een van de weinige verdelers die een aantal van deze lampen beschikbaar hebben.

Op zoek naar nog meer Castiglioni? Bezoek onze showrooms in Oostkamp en Rumbeke.