Casteelken interieurdesign – Designmeubelen- en accessoires

EINDEJAARSACTIE: Per aankoopschijf van €50, krijgt u een waardebon van €5. Bezoek de webshop

Bezoek aan de Vitra Campus

vitrahaus
28.06.2016

Donderdag 9 juni bezochten we, samen met de winnaars van onze wedstrijd, de Vitra Campus in Weil am Rhein. Het werd een onvergetelijke uitstap, helemaal in het teken van architectuur en design. Een sfeerverslag.

Vertrek

Wie houdt van design, moet… vroeg opstaan. Om 7u30 verlaat ons vliegtuig de landingsbaan van Oostende. Anderhalf uur later landen we in Basel, op een kwartiertje rijden van de Vitra Campus in Weil am Rhein.

vertrek
vertrek

Vitra getest… en goedgekeurd

Na een stevig ontbijt zijn we helemaal klaar voor onze eerste halte: het testlab van Vitra. Hier krijgen we een unieke inkijk in de productie en wordt de kwaliteit van alle ontwerpen getest.

vitralab

Het Schaudepot in primeur

Van een meevaller gesproken! Vlak voor wij op bezoek gingen, opende het Schaudepot. Met een collectie van maar liefst 7.000 meubels die tot voor kort niet voor het publiek toegankelijk waren. Wij kunnen als één van de eersten enkele honderden exemplaren bezichtigen.

schaudepot
schaudepot
schaudepot
schaudepot

Huizen stapelen

Het Vitrahaus blijft tot de verbeelding spreken. Wat je ziet zijn eigenlijk 12 zorgvuldig op elkaar gestapelde huizen, die elk op hun eigen unieke manier connectie maken met de omgeving. Bovendien verandert de setting van elk huis regelmatig. Zo vind je nu helemaal bovenaan een kamer die volledig in het teken van Alice in Wonderland staat.

 vitrahaus alice in wonderland
vitrahaus alice in wonderland
 vitrahaus alice in wonderland
vitrahaus alice in wonderland

Lunch in het VitraHaus Café

Van al dat kijken krijgen we honger. Tijd voor lunch in het VitraHaus Café.

lunch vitrahaus
lunch vitrahaus

Talent in huis

Bij Vitra hebben ze een neus voor talent. Al vijf van hun architectenbureaus zijn onderscheiden met de prestigieuze Pritzker Architecture Prize.

brandweerkazerne vitra
brandweerkazerne vitra

Omdat het terrein van Vitra buiten de naburige branddistricten viel, was een eigen brandweerkazerne noodzakelijk. Het ontwerp van De Brandweerkazerne (1993) was het visitekaartje in Europa van de Brits-Iraakse Zaha Hadid (1950 - 2016). Nu doet het gebouw dienst als evenementenhal.

vitra glijbaantoren
vitra glijbaantoren

De 30,7 meter hoge Vitra Glijbaantoren van de Duitse kunstenaar Carsten Höller (°1961) is een uitzichttoren, glijbaan en kunstwerk in één. Het platform dient ook als vertrekpunt voor de 38 meter lange buisglijbaan.

productiehal saana
productiehal saana
productiehal saana

Deze productiehal, ontworpen door het Japanse architectenbureau Saana, blinkt niet alleen uit in vormgeving, maar ook in functionaliteit. De ovale vorm optimaliseert de logistieke processen, omdat de vrachtwagens er voldoende circulatieruimte hebben.

conferentiepaviljoen
conferentiepaviljoen

Met zijn Conferentiepaviljoen zette de uit Osaka afkomstige Tadao Ando (°1941) zijn eerste gebouw buiten Japan neer. Het gebouw ademt kloosterachtige rust en biedt mogelijkheid tot afzondering van het alledaagse leven.

 

Girard als kers op de taart

Afsluiten doen we met de tijdelijke tentoonstelling van Alexander Girard (1907 - 1993) in het Design Museum. In zijn oeuvre ligt de nadruk op textielontwerp. Zijn meubelstoffen hebben tot op de dag van vandaag nog niets aan actualiteit ingeboet en veel ervan zijn nog steeds leverbaar.

tentoonstelling girard
tentoonstelling girard
tentoonstelling girard

Trouwens, ook het Vitra Design Museum zélf is een kunstwerk op zich. Dit architectonisch pareltje van de hand van Frank Gehry (°1929) is ondanks de bescheiden afmetingen een richtinggevend werk van het deconstructivisme geworden: een verzameling van torens, hellingen en kubussen strategisch geplaatst op basis van hun functie en de belichting. Kijk zelf maar!

Vitra Design Museum
Vitra Design Museum

Terug naar huis

Nog even napraten bij een welverdiend drankje en dan terug naar Oostende. De Vitra Campus in Weil am Rhein, daar moet elke designliefhebber toch ooit eens heen.

vitra campus
vitra campus
vitra campus
vitra campus

Nog meer foto’s van het bezoek aan de Vitra Campus in Weil am Rhein vind je op onze Facebookpagina.

Oeps! Je lijkt te surfen met een verouderde browser. Dit kan er voor zorgen dat je deze website niet optimaal weergegeven krijgt. We raden je dan ook aan om de laatste versie van je favoriete browser af te halen. Met een geüpdate browser kan je het internet op een moderne en veilige manier verkennen.