Casteelken interieurdesign – Designmeubelen- en accessoires

Design Special: Frankrijk

Fondation Louis Vuitton Casteelken interieur design

Fransen staan gekend om hun gevoel voor stijl en schoonheid. Maar ook hun neiging om buiten de lijntjes te kleuren is wereldvermaard. Gewapend met baret en baguette steken we de landsgrens over. Want het land van Louis XIV, Jean-Paul Sartre en Serge Gainsbourg? Daar moét wel een rebels randje aan zijn…

 

Frans design om in te wonen

– Drie merken met zuiderse roots –

Plumy - Ligne Roset Frans meubilair
Togo - Ligne Roset Frans meubilair

Op en top Franse meubels van een merk dat al jarenlang meedraait op het allerhoogste niveau? Dat moet Ligne Roset zijn. Door de jaren heen wist het merk een indrukwekkende collectie uit te bouwen, met de Togo van Michel Ducaroy op kop.

Vertigo - Petite Friture Franse meubels
Lanterna - Petite Friture Franse meubels

Fris, poëtisch en fantasierijk. Dat zijn de eerste woorden die ons te binnen schieten als we aan Petite Friture denken. Dit jonge Franse productiehuis geeft startende ontwerpers de kans hun producten op de markt te brengen. De Vertigo van Constance Guisset - die je ook in onze winkels kan vinden - is één van paradepaardjes, maar er vallen nog heel wat andere meubels, verlichting en woonaccessoires te ontdekken.

Lampe Gras - Albin Gras
Lampe Mantis - Bernard Schottlander

Franse verlichting? DCW Editions staat vooral bekend om de heruitgave van enkele iconische lampenseries, de Lampe Gras op kop. Het simpele en ergonomische ontwerp uit 1921 vindt ook vandaag nog de weg naar tal van woonkamers, slaapkamers en kantoorruimtes.

 

Frans design om mee uit te pakken

– Drie ontwerpers met Franse tongval –

Le Corbusier
Le Corbusier frans design Franse meubelen
LC1 Fauteuil (1928) - Cassina Franse meubels
LC4 Chaise Longue (1929) - Cassina Franse meubels

Om in hetzelfde rijtje als Michelangelo en Picasso geplaatst te worden, moet je uit het goede hout gesneden zijn. Geen probleem voor Le Corbusier (1887 - 1965). De Fransman moet zowat de bekendste architect van de 20e eeuw zijn. Al mogen we niet vergeten dat de hij ook heel wat fantastische meubels heeft ontworpen. In zijn ontwerpen voor Cassina staan eenvoud, degelijkheid en functionaliteit centraal.

Jean Prouvé Frans design
Jean Prouvé potence Frans design meubels
Standard Chair (1934) - Vitra Frans design meubels
Vitra en G-Star Frans design meubels

Nauw verwant met Le Corbusier is Jean Prouvé (1901 - 1984). In 1934 richtten de twee samen de Union des Artistes Moderne op. Prouvé onderscheidt zich van z’n collega’s door te werken met nieuwe materialen zoals aluminium en staal. Tot z’n bekendste werk horen de Standard Chair en de EM Table. Recent pakten we al uit met een hommage van Vitra en G-Star aan deze invloedrijke ontwerper.

En Frankrijk is natuurlijk ook het land van Pierre Paulin (1927 - 2009). Paulin bewandelt de dunne grens tussen kunst en meubelontwerp. Z’n creaties lijken wel sculpturen en doen jaren later nog verrassend fris aan. De Ribbon Chair voor Vitra is ongetwijfeld z’n meest bekende ontwerp en kan je bezichtigen in Centre Pompidou in Parijs.

 

Frans design om in te verdwalen

– Drie stijlvolle haltes in la douce France  –

Tadao Ando - Art Centre (2011) Frans design
Tom Shannon, Drop (2009) Frans design
design frankrijk chateau la coste wijnranken
design frankrijk chateau la coste wijnranken

Wie de Route du Soleil helemaal tot aan de Middellandse Zee volgt, scheert rakelings langs Chateau la Coste in Aix en Provence. Dit wijndomein is de hemel op aarde voor wie houdt van kunst, architectuur en een fijne keuken. Neem zeker de tijd voor de architectuurwandeling en om de omliggende bossen te verkennen. En ‘s avonds? Dan kaart je nog even na bij een goed glas wijn. Als God in Frankrijk leeft, dan wel hier.

Fondation Louis Vuitton Frans design
Fondation Louis Vuitton Frans design

Iets dichter bij huis vind je Fondation Louis Vuitton. Dit museum opende 2 jaar geleden z’n deuren in Parijs, tussen het groen van Bois de Bologne. Het opvallende gebouw werd ontworpen door Frank Gehry. In het privémuseum kan je de kunstverzameling van Bernard Arnault, Frans zakenman en de oprichter van Louis Vuitton, bewonderen. Zeker een bezoekje waard.

Villa Cavrois Frans design
Villa Cavrois Frans design
Villa Cavrois Frans design
Villa Cavrois Frans design

Hou je van modernistische architectuur? Dan moet je zeker Villa Cavrois bezoeken. Deze interbellumwoning vloeide uit de pen van architect Robert Mallet-Stevens en werd in 1990 geklasseerd als historisch monument. De villa is gelegen in La Croix, net over de grens, en kan elke dag bezocht worden, maar niet op dinsdag.

Fan van Frans design en Franse design meubelen? Breng onze showroom in Rumbeke of Oostkamp een bezoek. Onze interieurarchitecten zoeken graag mee naar een stijl die helemaal bij je past.

Oeps! Je lijkt te surfen met een verouderde browser. Dit kan er voor zorgen dat je deze website niet optimaal weergegeven krijgt. We raden je dan ook aan om de laatste versie van je favoriete browser af te halen. Met een geüpdate browser kan je het internet op een moderne en veilige manier verkennen.