Casteelken interieurdesign – Designmeubelen- en accessoires

WINTERSOLDEN bij Casteelken Bekijk ons aanbod

Eames Fibreglass Chair van Vitra: terug van weggeweest

Tine Neyrinck

Door Tine

03.09.2018

De Vitra Eames Fibreglass chair blijft tot op vandaag een gegeerd interieurobject. Wie er een wou moest tot voor kort noodgedwongen vintage designmarkten afstruinen, want het model was al jaren uit productie. Vandaag is de stoel terug. Bij Casteelken.

Een designicoon

In het postbellum van de vorige eeuw namen Charles en Ray Eames deel aan een design competition, georganiseerd door het Museum of Modern Art in New York. Ze ontwierpen toen de Eames Fibreglass Chair, die door zijn unieke schelpvorm makkelijk massaal geproduceerd kon worden. De rest is geschiedenis.

De Eames side chair werd een van de bekendste meubelontwerpen van de twintigste eeuw. Iedereen kent de Plastic Chair, maar oorspronkelijk was de stoel vervaardigd uit plastic én glasvezel. Deze onconventionele productietechniek ontleenden de ontwerpers uit de militaire industrie.

De Eames Fibreglass, een designicoon.

Tactiele gelaagdheid

Glasvezel gaf een zekere tactiele gelaagdheid aan de stoel: het lijnenspel, de kleine kleurverschillen en de minieme oneffenheden zijn uniek voor dit materiaal. De uniciteit zat overigens niet alleen in de zitschelp, maar ook in het onderstel. Deze varieerde naar gelang de toepassing van de stoel.

Zes originele kleuren: parchment, navy blue, red orange, elephant hide grey, sea foam green en raw umber.

Verkrijgbaar bij Casteelken

Zeventig jaar na de introductie, is de Eames Fibreglass van Vitra terug van weggeweest. Vanaf vandaag is de stoel in 6 originele kleuren beschikbaar bij Casteelken, een buitenkans voor liefhebbers.

Kom hem ontdekken in onze vestiging in Oostkamp of Rumbeke.

Hoofdfoto: Charles & Ray Eames © Eames Office, LLC

Oeps! Je lijkt te surfen met een verouderde browser. Dit kan er voor zorgen dat je deze website niet optimaal weergegeven krijgt. We raden je dan ook aan om de laatste versie van je favoriete browser af te halen. Met een geüpdate browser kan je het internet op een moderne en veilige manier verkennen.