Casteelken interieurdesign – Designmeubelen- en accessoires

EINDEJAARSACTIE: Per aankoopschijf van €50, krijgt u een waardebon van €5. Bezoek de webshop

Design special: Denemarken

deens design carl hansen son

Denemarken: het kleine land met een groots eilandenrijk, tienduizenden zomerhuizen en nog veel meer nuchtere bewoners. En die nuchtere kijk, die sijpelt ook door in het Deens design. Sterker nog: het is hun handelsmerk geworden. Wereldwijd worden de Denen geprezen om hun keuze voor duurzame materialen, praktische oplossingen en functionele ontwerpen. Dat het een succesformule blijkt, bewijzen de volgende highlights.

 

Deens design om in te leven

Drie merken met Deense roots

deens design carl hansen son
deens design carl hansen son

Carl Hansen & Søn ontpopte zich tot een van de bekendste namen binnen de Scandinavische designwereld. Man achter het merk: Hans J. Wegner. Hij drukte met zijn klassieke ontwerpen een stempel op het Deens modernisme, een stijl gekenmerkt door minimalistisch design en hout. De Wishbone Chair en de Shell Chair zijn veruit zijn bekendste pronkstukken.

deens design pp mobler

De veelzijdigheid van hout telkens weer op de proef stellen. Dat is voor de designers bij PP Møbler de grootste uitdaging. Een van hen is opnieuw Hans J. Wegner. Maar ook andere meubeldesigners leverden hun creativiteit over aan het innovatieve atelier.

deens design hay
deens design hay house

In 2002 startten ze hun merk op en in een mum van tijd veroverden Rolf en Mette Hay met hun ontwerpen een plekje in de huiskamer van vele jonge gezinnen. Dat doen ze vanuit de Deense hoofdstad, op enkele meters van hun flagship store. Hun succesverhaal bestaat uit een combinatie van duurzame ontwerpen en aangename kostenplaatjes.

deens design normann copenhagen
deens design muuto

Ook merken zoals Normann Copenhagen en Muuto zijn toonaangevend binnen de Deense designwereld. Beiden streven ze ernaar om klassieke materialen een unieke bestemming te geven én zijn ze verkrijgbaar bij Casteelken Shop.

 

Deens design om mee te pronken

Drie ontwerpers met Scandinavisch bloed

deens design paul kjaerholm
deens design paul kjaerholm

Waar streek- en tijdgenoten hout als materiaal steeds hoog in het vaandel droegen, opteerde Poul Kjærholm (1929–1980) voor staal. Daarnaast hechtte hij veel waarde aan hoe een meubel zich verhoudt tot zijn architecturale omgeving. Na Kjærholm’s dood nam Fritz Hansen de productie over, om er in 2007 nog twee stukken aan toe te voegen: de PK8™ stoel en PK58™, een eettafel.

deens design finn juhl house
deens design ontwerper finn juhl

Een echte selfmade man, zo omschreef Finn Juhl (1912-1989) zichzelf binnen de meubelindustrie. Nadat hij enkele jaren in architectenbureaus aan de slag ging, vestigde hij in 1945 zijn eigen bureau, met een focus op meubels. Een van zijn bekendste werken, de Pelican Chair, kondigde de populariteit rond organische vormen aan.

deens design ontwerper arne jacobsen
deens design ontwerper arne jacobsen

Arne Jacobsen maakte als architect in de jaren ‘50 indruk met zijn ontwerp van het Royal Hotel in Copenhagen. Maar echt floreren deed hij dankzij de Ant Chair: een ontwerp helemaal gebaseerd op de nood van de consument. Ook de Egg vond zijn weg naar heel wat hotels en kantoren.

 

Deens design om te bewonderen

Drie indrukwekkende stops in Kopenhagen

Design magazine Wallpaper loofde Kopenhagen in 2016 nog omwille van zijn rijke architectuur. Maar ook op gebied van designmeubels weet de Deense hoofdstad te scoren. In het Designmuseum Danmark vind je daar het ultieme bewijs van. Sinds 1926 zijn de collecties van het museum gehuisvest in een van Kopenhagen’s meest indrukwekkende rococo gebouwen: het voormalige King Frederik’s Hospital. Ook de museumtuin, Grønnegård, is een bezoekje waard.

deens design Ordrupgaard Museum

Een ander museum in Kopenhagen, Ordrupgaard, eerde Finn Juhl in 2002, wanneer hij 100 jaar geworden zou zijn. Dat deed het door zijn huis open te zetten voor publiek. Je krijgt er de indruk dat Juhl himself er ieder moment zou binnenwandelen. De meeste ‘ah’-kreten hoor je bij de open haard. Daar vind je twee van Juhl’s bekendste zitmeubels: de Chieftain Chair en de Poet.

Wie een wandeling maakt doorheen Kopenhagen kan er niet omheen: tal van concept- en flagshipstores veroveren hun plekje. .

Zo maakt de Carl Hansen & Søn Flagship Store, pal in het centrum, indruk bij voorbijgangers. Naast de klassiekers van Hans J. Wegner, bewonder je er onder meer Koch's Shelving System en Kaare Klint's Safari Chair.

Niet veel verder vind je het Hay House. Wie graag een designstuk in de wacht sleept zonder al te diep in de portemonnee te moeten tasten, is hier aan het juiste adres. Je spot er niet alleen Hay’s bekendste design meubelen, maar ook accessoires zoals kussens, horloges, vazen en schriftjes.

En ook Normann Copenhagen hoeft niet onder te doen. Met zijn flagship store in een voormalig cinemagebouw beschikt het merk over 1.700 m² speelruimte om hun Deens meubilair te etaleren.

deens design normann copenhagen flagship store

Zijn Deens design en Deense design meubelen iets voor jou? In onze showroom in Rumbeke of Oostkamp vind je vast je zin. Onze interieurarchitecten staan er klaar om jouw interieur mee vorm te geven.

Lees meer:

Oeps! Je lijkt te surfen met een verouderde browser. Dit kan er voor zorgen dat je deze website niet optimaal weergegeven krijgt. We raden je dan ook aan om de laatste versie van je favoriete browser af te halen. Met een geüpdate browser kan je het internet op een moderne en veilige manier verkennen.