Casteelken interieurdesign – Designmeubelen- en accessoires

Thuiskomen met Vincent Van Duysen

casteelken-interieur-design-vincentvanduysen_header-1400
Tine Neyrinck

Door Tine

26.10.2016

Thuiskomen, dat doel heb ik voor ogen bij elke woning”, aldus Vincent Van Duysen, creatief directeur bij Molteni & C. In aanwezigheid van meer dan 70 architecten en interieurarchitecten lichtte hij op 21 oktober bij Casteelken in Rumbeke toe wat hij daarmee bedoelt.

Oprichtster Anne Decruy: “Molteni was één van de eerste merken die we verkochten. En net bij dat merk staat er nu – voor het eerst – een Belg aan het hoofd van de creatieve afdeling.

Vincent Van Duysen is niet enkel Designer van het Jaar, maar won ook de Cultuurprijs Vormgeving van de Vlaamse Gemeenschap.” Een uur lang gaf hij een inkijk in zijn leven, speciaal voor de genodigde

casteelken-interieur-design_intervieuw_vincentvanduysen-derde-500
casteelken-interieur-design_werk_vincentvanduysen-derde-500
casteelken-interieur-design_stoelen_vincentvanduysen-derde-500

“Ik miste maturiteit”

“Na mijn studies architectuur in Gent, trok ik richting Milaan. Maar ik had nog niet de maturiteit om in de wereld van architectuur en bouw te duiken. Toch hield ik van Italië. Ik ben er 2 jaar gebleven en ging aan de slag bij Aldo Cibic in de legendarische studio van Ettore Sottsass. Maar het was de nieuwsgierigheid naar hoe mensen leven, die de bovenhand kreeg. Eenmaal terug in Brussel, ben ik me beginnen toeleggen op interieurs.”

Individuele woning onderschat

“Het belang van de individuele woning wordt vaak sterk onderschat in de wereld van de architectuur. Ik wil een veilig gevoel en een rustige omgeving creëren. Mensen moeten echt ‘thuiskomen’ in hun woning. Dát is mijn doel. Daarom is geen enkel van mijn ontwerpen hetzelfde, ze staan allemaal op zichzelf. Het draait om de visie van de opdrachtgever.”

De Levenskunst van Van Duysen

“Ik gebruik weinig kleur. Eigen aan onze Vlaamse cultuur van bescheidenheid. Door die zachte kleuren kunnen mensen zich makkelijker deconnecteren van de wereld en tot rust komen. Mijn werk wordt dan ook niet getypeerd door tendensen, maar door een zeker art de vivre. Die bescheidenheid staat echter niet gelijk aan minimalisme, ik hou niet van die term.”

casteelken-interieur-design-full-vincentvanduysen_gesprek_1400

Gedeelde passie

“Ik spreek Italiaans, ik voel me Italiaans, er is een soort chemie tussen het land en mij. Ook met de familie Molteni klikt het heel goed. Noord-Italianen en Belgen delen dezelfde passie, gedrevenheid en know-how. Het is mijn uitdaging om Molteni een nieuw elan te geven.”

Van Duysen mengde zich achteraf tussen de aanwezigen. De reacties waren zeer enthousiast. Het gebeurt niet elke dag dat de creatief directeur van een gerenommeerd Italiaans bedrijf komt praten in België voor zo’n select publiek.

casteelken-interieur-design_sfeer3_vincentvanduysen-derde-500
casteelken-interieur-design_sfeer2_vincentvanduysen-derde-500
casteelken-interieur-design_sfeer1_vincentvanduysen-derde-500

Oeps! Je lijkt te surfen met een verouderde browser. Dit kan er voor zorgen dat je deze website niet optimaal weergegeven krijgt. We raden je dan ook aan om de laatste versie van je favoriete browser af te halen. Met een geüpdate browser kan je het internet op een moderne en veilige manier verkennen.