Casteelken interieurdesign – Designmeubelen- en accessoires

Togo: Franse flower power

Casteelken interieur design – togo – ligne roset

Wie foto’s van ’seventies design‘ bekijkt ziet niet alleen de psychedelische prints in woningen, er werd ook veel gehangen in meubels: in zitkuilen, bolle kuipzeteltjes of op exotische lage loungekussens. Losse tijden vragen nu eenmaal iets anders dan harde zitbanken rond een vierkant salontafeltje.

Behalve de legendarische Sacco-poef van Zanotta is de Togo, een lage loungezetel van de Franse fabrikant Ligne Roset, een meubel dat de hippietijd overleefde. En allicht heeft dat veel te maken met de toenmalige innovatieve technologie: Togo heeft geen houten of metalen frame. De bank is gemaakt van schuimrubber en is overtrokken met een gewatteerde hoes. Die wordt – zoals een gecapitonneerde sofa – met knopen aan de rubberen structuur genaaid.

Togo Ligne Roset 1
Togo Ligne Roset 2

Fransman Michel Ducaroy (1925-2009), toenmalig hoofdontwerper bij Ligne Roset, bedacht in 1973 het model. Hij was opgeleid als beeldhouwer en werd naar eigen zeggen flink uitgedaagd door de nieuwe schuimtechnologie. Zelf omschrijft hij Togo als ‘een langs twee zijden gesloten tube tandpasta die buigt zoals een kachelpijp.’ Zo hadden wij het nog niet bekeken.

Er zijn verschillende modules verkrijgbaar, tot hoekelementen en poefs toe, en zowel van leder, stof of microfibre. In 2007 werd de Togo ook in kinderformaat uitgebracht, en daaraan herken je de échtedesignklassieker. Ondertussen is het model wereldwijd zo’n 280.000 keer verkocht in 72 landen. Vorig jaar vierde Ligne Roset de veertigste verjaardag van de Togo met limited editions in Alcantara-leder met pied-de-poulemotief en met fluwelen jacquard met daarop typische patronen uit de rijke textieltraditie van Lyon. Want daar staan de fabrieken en het hoofdkwartier van Ligne Roset. Ook nieuw was de introductie van een soort love-seat. Vreemd dat ze daar in flowerpowertijden nooit zelf opgekomen waren.

Ontdek de Togo in topconditie, nu in onze showroom.

Togo Ligne Roset 3

Oeps! Je lijkt te surfen met een verouderde browser. Dit kan er voor zorgen dat je deze website niet optimaal weergegeven krijgt. We raden je dan ook aan om de laatste versie van je favoriete browser af te halen. Met een geüpdate browser kan je het internet op een moderne en veilige manier verkennen.